Co jeść na diecie bezglutenowej? Sprawdź, listę dozwolonych produktów!

Ewa ZwolakZaktualizowano 
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z trendów żywieniowych, chociaż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z czym to tak naprawdę się wiąże. Gluten jest białkiem zapasowym, które występuje w zbożach (głównie w pszenicy, ale również w życie, jęczmieniu i owsie). Szacuje się, że jest on obecny w ok. 90 proc. produktów dostępnych na polskim rynku. Faktem jest, że gluten jest mocno alergizujący, ponieważ większość pszenicy stosowanej w przemyśle spożywczym to odmiany modyfikowane genetycznie. Wskazaniem medycznym do wdrożenia diety bezglutenowej jest celiakia (choroba trzewna) i zła tolerancja glutenu, które często są ze sobą utożsamiane. Celiakia to choroba nieuleczalna, która charakteryzuje się uszkodzeniem jelita cienkiego. Objawia się ona m.in. przewlekłymi biegunkami, powiększonym obwodem brzucha, niedokrwistością, zaburzeniami miesiączkowania, bólami głowy i stanami zapalnymi jamy ustnej. W przypadku złej tolerancji glutenu objawy te są mniej uciążliwe. Często współwystępuje ona atopowym zapaleniem skóry u dzieci. Z kolei u dorosłych stwierdzona nietolerancja występuje stosunkowo rzadko – zazwyczaj wówczas, gdy w diecie pojawia się nadmierna ilość produktów zawierających gluten. Zazwyczaj już ograniczenie ich spożycia pozwala pozbyć się objawów złej tolerancji.
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z trendów żywieniowych, chociaż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z czym to tak naprawdę się wiąże.

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

2019.03.18 13:07:38

O moje posiłki dbają dietetycy z lightdiet, którzy układają dietę dla osób którzy nie jedzą glutenu. Od niedawna w sumie unikam produktów zawierających gluten. Jod kiedy jestem na diecie lepiej się czuję. Dużo osób myśli, że to jest mój wymysł i że niemożliwe jest bym się teraz lepiej czuła, ale nie muszą mi wierzyć. ważne, że ja mam lepsze samopoczucie.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3