Marynowane wiśnie [PRZEPIS] Marynowane wiśnie [PRZEPIS]

Jak zrobić marynowane wiśnie? [PRZEPIS] (© sxc.hu)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Jak zrobić marynowane wiśnie? [PRZEPIS] Składniki: wiśnie, cukier, ocet winny, kora cynamonowa

Marynowane wiśnie [PRZEPIS]


Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 kg cukru
- 3/4 l octu winnego
- kawałek (4 cm) kory cynamonowej
- 5–7 goździków

Przygotowanie:
Wiśnie myjemy i osączamy na sicie. Ocet zagotowujemy z połową cukru i odszumowujemy. Wrzucamy wiśnie, doprowadzamy do wrzenia. Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce, przekładamy do słoików, a do syropu dodajemy cynamon i goździki, zagotowujemy. Ostudzonym zalewamy wiśnie.

Po trzech dniach ocet zlewamy do garnka, dodajemy resztę cukru, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu 20 minut. Następnie ocet studzimy i zalewamy nim wiśnie.

Po kolejnych trzech dniach ponownie zlewamy go do garnka i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Kiedy ocet zgęstnieje, zalewamy nim wiśnie. Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.



Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na slask@naszemiasto.pl Najciekawsze opublikujemy!



Nie tylko marynowane wiśnie. Zobacz inne przepisy


Czytaj także

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!