Pijesz słodkie napoje? Jesz owoce? Uważaj - fruktoza NISZCZY MÓZG

TKZaktualizowano 
Cukier zabija mózg? Według amerykańskich badań naukowców fruktoza nie sprzyja zapamiętywaniu. A co z owocami? Zobacz na kolejnych slajdach ile fruktozy zawiera 100 gram owoców, które jesz.
Nie ma nic zaskakującego w stwierdzeniu, że cukier nie jest zdrowy. Jak się jednak okazuje cukier zawarty w owocach oraz słodkich napojach może mieć szkodliwy wpływ na pracę naszego mózgu i zdolność zapamiętywania. Badania, które przeprowadził prof. Fernando Gomez-Pinilla z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles dowiadują, że fruktoza, czyli cukier, o którym mowa, odbija się na aktywności setek genów w mózgu. Zaburzenie ich pracy może prowadzić do chorób układu nerwowego, takich jak alzheimer, czy depresja.

Wpływ fruktozy na mózg. Badania amerykańskich naukowców

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazali, że przyczyną chorób wywołanych przez zmiany genetyczne w mózgu może być fruktoza, czyli cukier, który towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Występuje w postaci syropu glukozowo-fruktozowego - w słodyczach, jogurtach, serach, pieczywie, wędlinach i szeregu innych produktów. Fruktozę znajdziemy również w owocach, czy warzywach.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania na szczurach, które miały dowieść jaki jest wpływ fruktozy na mózg. Gryzonie zostały nauczone jak wychodzić z labiryntu, po czym podzielono je na trzy grupy.

Przez sześć tygodni:

  • jedna grupa otrzymywała wodę słodzoną z taką samą ilością fruktozy, jaka odpowiada wypijaniu codziennie 1 litra gazowanego napoju
  • druga grupa otrzymywała taką samą ilość fruktozy, ale również dietę bogatą w DHA (DHA to kwas omega-3, niwelujący negatywne skutki działania fruktozy)
  • trzecia grupa nie otrzymywała ani fruktozy, ani DHA.

Po sześciu tygodniach szczury znów trafiły do labiryntu. Wynik badań? Zwierzęta, które dostawały fruktozę miały problem ze znalezieniem wyjścia z pułapki, najwidoczniej nie pamiętając drogi do wyjścia. Jej przebycie zajmowało im dwa razy dłużej, niż szczurom, które nie piły napoju z fruktozą. Grupa, która otrzymywała napój wraz z DHA osiągała podobne wyniki do grupy, której fruktozy nie podawano. Pokazuje to, jak istotną role odgrywa DHA w zapobieganiu skutków przyjmowania fruktozy.

Naukowcy akademiccy przeanalizowali również 20 tysięcy genów ze szczurzych mózgów. Jak się okazuje, pod wpływem cukru, ponad 700 genów znajdujących się podwzgórzu, czyli ośrodku odpowiedzialnym za kontrolę metabolizmu, oraz ponad 200 w hipokampie, biorącym udział w procesie zapamiętywania, pracowało gorzej niż u zwierząt odżywianych zdrowo.

Zmienione geny występują też u ludzi

Zmiany w genach odpowiadających za regulowanie procesów metabolicznych, komunikacji międzykomórkej i reakcji zapalnej mogą prowadzic do rozwoju choroby Parkinsona, depresji, a także choroby dwubiegunowej.

Dwa geny, zbadane przez uczonych - występują także u ludzi. To Bgn i Fmod i najprawdopodobniej wywołują kaskadowe zmiany w kolejnych.

Moda na fruktozę: jest tania

Fruktoza cieszy się dużym powodzeniem wśród wytwórców żywności z tego względu, że jest tania i łatwa w zastosowaniu przemysłowym. Sposobem jej otrzymania jest wytworzenie syropu glukozowo-fruktozowego, uzyskiwanego z kukurydzy.

Fruktoza przez organizm człowieka jest metabolizowana w wątrobie, jednak jej nadmiar staje się przyczyną otyłości.

Co z owocami?

Fruktoza występuje w warzywach i owocach, które powszechnie są uznawane za zdrowe. Znajduje się w nich także błonnik, który spowalnia jej przyswajanie, co jest dla organizmu korzytniejsze, niż spożywanie cukru sztucznie dodawanego.

Należy jednak zachować racjonalne podejście i zbilansowaną dietę. Lekarze nie zalecają jeść owoców wieczorami - uwalnianie cukrów pobudza, a to może powodować problemy z zasypianiem. Ile cukrów znajduje się w owocach? Zobacz w galerii.

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Pijesz słodkie napoje? Jesz owoce? Uważaj - fruktoza NISZCZY MÓZG - Polska Times

Komentarze 6

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
p
pyl

konsumuję ogromne ilości cukru, a moje IQ rośnie z dnia na dzień (obecnie około 135), bo ten cukier zużywam (spalam) w procesie nauki!! cukier jest dobry!!

zgłoś
s
saga82

Wszystko jest dla ludzi tylko we wszystkim trzeba mieć umiar, czasem człowiek ma po prostu ochotę na coś gazowanego lub słodkiego, albo taki napój owocowy, ja lubię soki np. Tymbarka, albo ich nowy H2owoc, tam są tylko naturalne cukry z owoców.

zgłoś
W
WątpiącyStudent

Link do opublikowanej pracy naukowej można prosić?
Czy nie zgadzałby się z click-bait'owym tytułem?

zgłoś
B
Bunia

ja jem owoce ale nie popijam ich gazowanymi napojami tylko mineralną cisowianka, także mój mózg ma się dobrze i nic mu nie grozi

zgłoś
p
pearl

Paranoja. Mięso szkodliwe, tłuszcze też, nie mówiąc o węglowodanach. Owoce groźne. Najlepiej umrzeć zdrowym z głodu!

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3