Czytaj także: Doskonałe przepisy wigilijne
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Można dodać 2 dag drożdży i oleju- pierogi są wtedy miękkie i nie kleją się.
Farsz
Pół kilograma kapusty kiszonej należy gotować przez pół godziny. Później odcedzić. Dwie cebule kroimy w kostkę, smażymy na oleju. Gotujemy 5 dag suszonych grzybów i siekamy je. Ugotowaną kapustę należy drobno pokroić, a następnie połączyć ją z grzybami. Dodajemy pieprz i sól, smażymy na patelni przez 20 minut.
Ciasto, które wcześniej zagniataliśmy, rozwałkujemy na stolnicy. Wycinamy okręgi o średnicy 6 lub 7 cm. Napełniamy je farszem, zlepiamy i gotujemy wodę. Gdy już się zagotuje dodajemy łyżkę soli. Pierogi są gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Hartujemy je zimną wodą. Zanim podamy danie na stół polewamy masłem lub przysmażoną na oleju cebulka.
(Przepis Krystyny Wilk, szefowej kuchni z Trzcianki)
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?