Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie są niebezpieczne?

Ewa ZwolakZaktualizowano 
Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być potencjalne groźne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wbrew pozorom i powszechnym mitom mogą być one obecne nie tylko w produktach kupowanych od właścicieli małych gospodarstw rolnych, ale także w jajkach, mięsie i mleku, które dostępne są w supermarketach. Za rozwój części bakterii w żywności odpowiadamy sami m.in. przez niewłaściwe przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych! pixabay.com
Niektóre bakterie występujące w żywności mogą być potencjalne groźne dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wbrew pozorom i powszechnym mitom mogą być one obecne nie tylko w produktach kupowanych od właścicieli małych gospodarstw rolnych, ale także w jajkach, mięsie i mleku, które dostępne są w supermarketach. Za rozwój części bakterii w żywności odpowiadamy sami m.in. przez niewłaściwe przechowywanie żywności. Sprawdź, jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych!

Wyróżnia się dwa podstawowe zagrożenia związane z obecnością drobnoustrojów w żywności. Pierwsze z nich związane jest ze znacznym pogorszeniem jej walorów smakowych, czego konsekwencją jest zepsucie. Z kolei drugie zagrożenie związane jest z obecnością bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych, które mogą skutkować zatruciem pokarmowym, będącym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia człowieka.

Wśród najpowszechniejszych przyczyn skażenia żywności drobnoustrojami chorobogennymi można wymienić:

  • Nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przez pracowników.
  • Niewłaściwe przechowywanie surowców naturalnych.
  • Stosowanie nieodpowiednich metod nawożenia (np. fekaliami).
  • Niewłaściwa higiena produkcji, pakowania i dystrybucji produktów spożywczych.

Najczęstsze zatrucia pokarmowe wynikają ze spożycia produktów surowych – jaj, mięsa i mleka.

Niekiedy sami możemy przyczyniać się do wyhodowania chorobogennych bakterii w żywności m.in. przez nieodpowiednie jej przyrządzanie i przygotowanie. Ważne, by przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • Zawsze wybieraj produkty wysokiej jakości – unikaj spożywania żywności zanieczyszczonej o nieprzyjemnym zapachu.
  • Przed spożyciem dokładnie myj owoce i warzywa. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko zagrożeń z zanieczyszczeń biologicznych.
  • Zadbaj o odpowiednią obróbkę żywności: suszenie, mrożenie, pasteryzację i sterylizację.
  • Odpowiednio przechowuj żywność – takie zalecenie znajduje zwykle na opakowaniu produktów spożywczych.

Wideo

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3