Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Zaszalała z dekoltem! Jej kreacja niewiele pozostawiła wyobraźni!

HIT DNIA
Zaszalała z dekoltem! Jej kreacja niewiele pozostawiła wyobraźni!

Domy parterowe na sprzedaż w Inowrocławiu i w powiecie [kwiecień 2024]

Domy parterowe na sprzedaż w Inowrocławiu i w powiecie [kwiecień 2024]

Polecamy

Jak pokochać muzeum? Zapisz się na lekcję!

Jak pokochać muzeum? Zapisz się na lekcję!

Jaki kolor lakieru do paznokci odmładza dłonie? Będziesz zachwycona tym manicurem

Jaki kolor lakieru do paznokci odmładza dłonie? Będziesz zachwycona tym manicurem

Ograniczenie prac domowych? Nie dla każdego. Tak nauczyciele omijają przepisy

Ograniczenie prac domowych? Nie dla każdego. Tak nauczyciele omijają przepisy