Czekolada w wersji FIT - jak przyrządzić pyszny, zdrowy deser? PRZEPISY
Tort czekoladowy w wersji FIT
Składniki:
> 150g mielonych migdałów
> 100g daktyli
> 2-3 łyżki wody (opcjonalnie)
> szczypta soli
> 4 dojrzałe awokado
> 7 łyżek dobrego ciemnego kakao
> 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
> 3 łyżki oleju kokosowego
> 5 łyżek syropu klonowego
> 2 łyżeczki masła migdałowego
> 10 sztuk malin liofilizowanych (suszonych)
Przepisy:
1. Mielone migdały wrzucić do blendera z daktylami i szczyptą soli, miksować do połączenia. Jeśli masa jest zbyt sucha i ciężko ją zmiksować, to dodać 2-3 łyżki wody, powinno pomóc masie się połączyć.
2. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18 lub 20 cm, wyłożyć dokładnie spód dociskając palcami.
3. Blaszkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
4. Miąższ z awokado przełożyć do miski (Awokado musi być dojrzałe, tak żeby po przekrojeniu miąższ sam odchodził od skórki).
5. Do awokado dodać pozostałe składniki oprócz malin i dobrze całość zmiksować przy pomocy blendera.
6. Liofilizowane (suszone) maliny zmielić na pył w młynku do kawy.
Przesypać maliny do masy czekoladowej i całość wymieszać szpatułką.
7. Wyjąć blaszkę ze spodem ciasta z lodówki, wyłożyć na nią krem, wyrównać.
8. Całość schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Jeśli będzie leżało tam dłużej to wyjąć minimum kilkanaście minut przed podaniem.
źródło: Grochem o Garnek