Deser z warzyw? To możliwe. Pokochasz te pyszne słodkości. Możesz je jeść nawet na diecie
Buraczane muffinki z czekoladą
Buraki mają intensywny zapach i smak. Czy da się go ukryć pod czekoladową polewą? Te muffinki zrobisz w 3 kwadranse. SKŁADNIKI MOKRE: - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 3 łyżki ciepłej wody - 1 szklanka mleka roślinnego - 1 łyżka octu jabłkowego - ¾ szklanki brązowego cukru - ½ szklanki purée z buraka (przepis poniżej) - ¼ szklanki oleju SKŁADNIKI SUCHE: - 1 ¼ szklanki mąki pszennej -½ szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli POLEWA: - 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady - 0,5 szklanki mleka kokosowego - szczypta kardamonu - pestki granatu PUREE Z ZIEMNIAKA - Upiecz lub ugotuj jednego buraka do miękkości, a następnie zblenduj na gładką masę. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. - W szklance połącz mielone siemię lniane z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut. - W dużej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, na koniec dodaj spęczniałe siemię lniane i wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą blendera - Wymieszaj suche składniki, a następnie stopniowo dodaj je do mokrych, cały czas mieszając. - Foremki na muffinki posmaruj delikatnie olejem, a następnie wypełnij ciastem - Włóż do gorącego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut - W niedużym rondelku rozpuść składniki polewy, ciągle mieszając. - Wystudzone babeczki oblej polewą a następnie posyp pestkami granatu.