Nie jedz tego, kiedy bierzesz leki! Ta żywność wchodzi w interakcje z lekami!
Pokarmy bogatotłuszczowe
Nie jedz ich, gdy zażywasz: - leki kardiologiczne na nadciśnienie i chorobę niedokrwienną serca, należące do grupy beta-blokerów - leki zawierające furosemid, stosowane w leczeniu nadciśnienia oraz działające moczopędnie - leki należące do grupy inhibitorów ACE, stosowane w leczeniu nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i zespołu metabolicznego - leki zawierające statyny, stosowane głównie w chorobach układu krążenia - leki stosowane w leczeniu astmy, zawierające teofilinę - trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne Mogą spowodować m.in.: - zaburzenia rytmu serca - nadmierny spadek ciśnienia - zaburzenia snu - bóle głowy - drgawki - zmniejszenie lub zwiększenie działania leku i jego skuteczności Uwaga! Na czas leczenia odstaw pełnotłuste mleko, masło, smalec, bekon czy smażone jajka.