Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Patisony...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

Zobacz również

Dzień Flagi i Piknik Europejski w Będzinie

NOWE
Dzień Flagi i Piknik Europejski w Będzinie

W Bieszczadzkim Parku Narodowym wybuchł pożar. Strażacy gaszą połoniny

W Bieszczadzkim Parku Narodowym wybuchł pożar. Strażacy gaszą połoniny

Polecamy

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko wolno. Sprawdź

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko wolno. Sprawdź

Na czym dorobiła się Joanna Przetakiewicz? Prawniczka zarobiła krocie na tym biznesie

Na czym dorobiła się Joanna Przetakiewicz? Prawniczka zarobiła krocie na tym biznesie

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła