10 pomysłów na mięso z grilla. Co wrzucić na ruszt poza klasyczną kiełbaską? PRZEPISY
10 pomysłów na mięso z grilla: SATAJE WIEPRZOWE Z TRUSKAWKOWYM SOSEM CHILI
Składniki:
> 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 300 g
Marynata:
> sól i pieprz
> 2 łyżeczki startego imbiru
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżka płatków chili (lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku)
> 2 łyżeczki soku z cytryny
> 2 łyżki oliwy
> szczypiorek
Przepis:
Sataje:
1. Polędwiczkę opłukać, osuszyć i pokroić na ok. 1 cm plasterki, każdy plasterek przekroić jeszcze na pół.
2. Doprawić solą, pieprzem, natrzeć imbirem i startym czosnkiem, posypać płatkami chili, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszać i odłożyć na min. 30 minut do zamarynowania. W międzyczasie przygotować sos (przepis poniżej).
3. Kawałki mięsa nadziać na patyczki, następnie ułożyć na ruszcie na tacce grillowej. Grillować przez około 1,5 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie przez około minutę.
5. Zdjąć z grilla, ułożyć na półmisku i posypać posiekanym szczypiorkiem. W środek wstawić miseczkę z sosem.
Sos:
1. Do rondelka wlać oliwę, dodać starty czosnek i imbir, smażyć przez około 2 minuty, dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i smażyć razem przez około 2 minuty w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
2. Wlać ocet i sok z cytryny i gotować na nieco większym ogniu przez minutę, dodać syrop lub cukier i dalej gotować przez minutę.
3. Dodać 200 g pokrojonych truskawek (resztę zostawić na koniec) i gotować na większym ogniu przez około 4-5 minut. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
4. Zmiksować wszystko blenderem ręcznym i gotować jeszcze przez około 4-5 minut. Na koniec dodać resztę świeżych truskawek pokrojonych w kosteczkę i odstawić z ognia. Posypać szczypiorkiem.
źródło: www.kwestiasmaku.com