Deser z warzyw? To możliwe. Pokochasz te pyszne słodkości. Możesz je jeść nawet na diecie
Ciasteczka z cukinii z polewą z białego sera
Cukinia doskonale sprawdza się nie tylko w plackach, na słono, ale też w ciasteczkach, na słodko. Sprawdzamy jeden z wielu przepisów. SKŁADNIKI: - 18 dkg cukinii - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru brązowego - 2 łyżki esencji cytrynowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 sztuka jajko - 1/2 szklanki płatków jaglanych - 2,5 szklanki mąki tortowej - 1 tabliczka czekolada mleczna - 1 tabliczka czekolada deserowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, - Odciśnij nadmiar płynu i przełożyć do miski. - Do cukinii dodaj margarynę, cukier, esencję cytrynową, proszek do pieczenia, jajko, płatki i mąkę - Obie czekolady (mleczną i gorzką) grubo posiekaj i dodaj do pozostałych składników. - Szybko zagnieć ciasto - Z przygotowanego ciasta formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. - Ciastka piecz w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20 minut. - Ciasta powinny być lekko zarumienione. - Po ostudzeniu ciasta staną się półkruche