MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Laseczka jadu kiełbasianego (Clostridum botulinim)

Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i śmiertelną chorobą. Źródłem zakażenia Clostridum botulinim może być mięso i wędliny produkowane w warunkach domowych, a także ryby i konserwy rybne. Początkowo zatrucie to może objawiać się osłabieniem, złym samopoczuciem, zawrotami głowy i suchością w jamie ustnej. Wraz z upływem czasu dochodzi do porażenia mięśni, podwójnego widzenia i światłowstrętu. Bezpośrednią przyczyną zgonu jest porażenie ośrodka oddechowego lub nagłe zatrzymanie krążenia.

Zobacz również

Policjanci z Andrychowa ujawnili wytwórnię narkotyków

Policjanci z Andrychowa ujawnili wytwórnię narkotyków

Zmiany w bezpłatnej komunikacji miejskiej w Pawłowicach. Ważna informacja

Zmiany w bezpłatnej komunikacji miejskiej w Pawłowicach. Ważna informacja

Polecamy

Jakie bóstwo ci patronuje? Sprawdź horoskop egipski

Jakie bóstwo ci patronuje? Sprawdź horoskop egipski

Trwa największa kobieca konferencja IT w Europie. Tych spotkań nie można ominąć!

Trwa największa kobieca konferencja IT w Europie. Tych spotkań nie można ominąć!

Wszyscy pytają, jak robię moją chrupiącą sałatkę z kalafiora. Mam swój sekret

Wszyscy pytają, jak robię moją chrupiącą sałatkę z kalafiora. Mam swój sekret